23 червня в приміщенні відділу освіти проведено семінар-нараду «Особливості розробки та впровадження системи НАССР у харчоблоках (їдальнях) закладів освіти». У заході взяли участь керівники закладів освіти, медичний персонал та працівники харчоблоків і їдалень ЗЗСО, ЗДО.
Коваленко В.М., спеціаліст Роменського відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Роменського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, відзначив, що головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і отримання продуктів харчування.
У своєму виступі головний спеціаліст відділу освіти Завадько В.І. зауважила, що одним з головних завдань закладів освіти – забезпечення конституційного права кожної дитини на охорону її життя і здоров’я. Разом з тим, якісне і безпечне харчування – це основа тривалого і плідного життя, запорука здоров’я та гарантія захисту від різних хвороб. Тому, організація харчування дітей в закладах освіти повинна займати одне з найважливіших місць.
Ключовими питаннями наради розглядалися вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, рекомендації про включення вимог законодавства про харчові продукти до тендерної документації під час проведення відкритих торгів щодо харчування у закладах і установах освіти.
З учасниками семінару-наради було детально опрацьовано основні положення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», поінформовано щодо відповідальності операторів ринку за невиконання чинного законодавства. Так, усі оператори ринку, які працюють у сфері виробництва й обігу харчових продуктів, мають впровадити систему аналізу ризиків і контролю критичних точок НАССР. Також мають бути визначені процедури моніторингу, корегувальні дії у випадку перевищення граничних значень у точках контролю, процедури верифікації, а також особи, відповідальні за процедури НАССР під час виробництва та обігу харчової продукції.
На всі поставлені питання освітяни отримали кваліфіковані відповіді, практичні рекомендації та матеріали, по впровадженню системи НАССР.
За повідомленням відділу освіти