Новини міста (488)

01.04.2020 в 16:09
Коментарів немає

Поширення випадків нової коронавірусної інфекції (COVID-19) в країнах Європейського союзу та країнах, що ділять спільний державний кордон з Україною, потребують підвищення рівня обізнаності, посилення та проведення додаткових профілактичних заходів на всій території країни. Вірус передається від людини до людини при тісному контакті

Основні профілактичні індивідуальні заходи

До основних індивідуальних профілактичних заходів належать:

  • гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
  • гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;
  • утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);
  • утримання від дотиків обличчя руками;
  • у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома, утриматись від відвідувань місць скупчень людей; та звернутись телефоном до сімейного лікаря;
  • використання медичної маски за наявності респіраторних симптомів, перерахованих вище, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.

Попереджувальні заходи з організації роботи

Необхідно:             

  • провести роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
  • не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян;
  • забезпечити та контролювати постійну наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів як для персоналу, так і для відвідувачів;

 

Дезінфекція, прибирання та утилізація

Необхідно:

  • забезпечити вологе прибирання в приміщеннях з використанням миючих та дезінфекційних (в обідню перерву та в кінці зміни) засобів та провітрювання не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни; в салонах авто протирання контактних поверхонь з застосуванням деззасобів не рідше 3 разів за зміну.
  • проводити обробку поверхонь, місць контакту з руками (ручки дверей, місця сидіння, раковини, кермо та прилади автомобілів тощо) дезінфекційними засобами (за можливості з мінімальним терміном експозиції) відповідно до інструкції;

Використання дезінфікуючих засобів

При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, зареєстровані відповідно до законодавства, та які мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні). Їх перелік опублікований на сайті МОЗ України.

Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики, зареєстровані відповідно до чинного законодавства:

  • антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);
  • препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо) для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування)

 

Розділ веб-сторінки Всесвітньої організації охорони здоров’я, присвячений новому коронавірусу:

https://www.who.int/health-topics/coronavirus

Веб-сторінки МОЗ України та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»:

https://phc.org.ua/

https://moz.gov.ua/

Сторінки у мережі Фейсбук:

https://www.facebook.com/phc.org.ua/

https://www.facebook.com/moz.ukr

 

01.04.2020 в 15:57
Коментарів немає

Організація роботи закладу
 Проведення роз’яснювальної роботи з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
 роздрукувати та/або оновити інформаційні постери та інструкції персоналу щодо техніки миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками;
 встановити щоденний внутрішній контроль стану здоров’я з вимірюванням температури ВСІХ працівників закладу, включаючи адміністрацію та допоміжний персонал. Уразі використання контактних термометрів забезпечити їх знезараження протиранням 70% розчином спирту етилового;
 КАТЕГОРИЧНО не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи. Бажано налагодити інформування працівниками про симптоми захворювання по телефону до початку роботи. Рекомендувати захворілим самоізоляцію вдома та звернення по телефону до сімейного лікаря;
 Оптимізувати виробничі процеси таким чином, щоб забезпечити дотримання дистанції між працівниками не менше 1,5 м з одночасним перебуванням в приміщенні не більше 10 осіб (5 м2 на одну особу) ;
 забезпечити та контролювати постійну наявність рідкого мила, спиртовмісних антисептичних засобів, одноразових паперових рушників для використання персоналом,
 рекомендувати дотримання маскового режиму з заміною кожні 2-3 години одноразових (або прасуванням марлевих 4 шарових). У разі використання масок багаторазового використання забезпечити їх щоденне прання з використанням традиційних миючих засобів
 забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу, для осіб, які проводять доставку харчових продуктів додатково 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин),
 провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок, рукавичок та встановити внутрішній контроль за дотриманням правил їх використання та утилізації;
 користуватися послугами постачальників харчових продуктів які зареєстровані як оператори ринку, мають відповідні дозвільні документи /впроваджені процедури, засновані на принципах НАССР, актуальні результати аудиту Компетентним органом (Держпродспоживслужба);
 Забезпечити дотримання вимог щодо приймання, умов зберігання та термінів реалізації продовольчої сировини та харчових продуктів відповідно до чинного законодавства України; основні процеси приготування та фасування страв проводити з використанням рукавичок.
 Забезпечити фасування страв що доставляються – в посуд (упаковку) одноразового використання, що має відповідні документи, які підтверджують безпечність для життя та здоров’я людей.
 забезпечити заклад транспортом для доставки харчових продуктів, який відповідає вимогам ст. 44 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
 оновити контактну інформацію про заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу при виникненні інфекційних хвороб та використовувати її в роботі, поширити серед працівників;
Дезінфекція, прибирання та утилізація
 забезпечити вологе прибирання з використанням миючих (не рідше 3 разів на добу та дезінфікуючих (в обідню перерву та в кінці зміни) засобів з дотриманням регламентованої експозиції деззасобу, ефективну роботу вентиляційного обладнання та раціональний режим провітрювання;
 проводити обробку поверхонь, місць контакту рук працівників (ручки дверей, місця сидіння, раковини, тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції або іншими дозволеними деззасобами з дотриманням терміну експозиції;
 мінімізувати ручне миття посуду та інвентарю, за можливості, забезпечити ці процеси в посудомийних машинах при високих температурах;
 забезпечити окреме місце для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту та одноразового посуду, що використовується, в пластикові пакети, що закриваються;
 забезпечити знезараження (дезінфекцію) зібраних матеріалів та харчових відходів перед знешкодженням протягом або в кінці зміни.
Використання дезінфікуючих засобів
При проведенні дезінфекційних заходів необхідно використовувати дезінфекційні засоби, зареєстровані відповідно до законодавства (Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» ст.. 33,34 та Постанова Кабінету Міністрів України № 908).
Використання препаратів (приготування робочих дезрозчинів) здійснювати відповідно до Методичних рекомендацій, затверджених Міністерством охорони здоров’я України (враховувати об’єкти обробки, концентрацію препарату та термін експозиції).
 антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);
 препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо)
 для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби бажано таблетованих форм для забезпечення чіткого дозування препарату

Основні профілактичні індивідуальні заходи
 гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
 гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;
 утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);
 утримання від дотиків обличчя руками;
 у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідувань місць скупчень людей;
 використання медичної маски на роботі та в місцях громадського користування, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.

 
01.04.2020 в 10:29
Коментарів немає

Відповідно до протоколу №10 засідання Кабінету міністрів України від 23 березня 2020 року просимо дотримуватися суб’єктами господарювання заходів установлених санітарно-технічних норм щодо розміщення та перебування осіб чи сімей у готелях та гуртожитках у частині розміру жилої площі на одну особу під час встановленого карантину згідно з постановою КМУ №211 від 11 березня 2020 року.

Управління економічного розвитку
Роменської міської ради

01.04.2020 в 10:27
Коментарів немає

Звертаємось до керівників закладів роздрібної торгівлі та аптек, оптових постачальників та виробників міста Ромни з проханням забезпечити безперебійне постачання необхідних обсягів продуктів харчування, лікарських засобів та виробів медичного призначення належної якості за економічно обґрунтованими цінами у роздрібній мережі з метою задоволення щоденного попиту споживачів.
Поширення епідемії підвищує рівень соціальної напруги, викликає занепокоєння та поширює паніку серед місцевого населення. Люди скуповують продукти про запас. У відповідь — ажіотажний попит породжує економічно необгрунтоване підвищення цін. Такі дії є спекулятивними, оскільки реального обґрунтування підвищення цін на продукти першої необхідності не існує. Кризу не можна перекладати на плечі пересічних громадян.
Тож закликаємо не допускати зростання цін на продукти і товари першої необхідності (ліки, товари гігієни та продукти харчування тощо) під час карантину, запровадженого у зв’язку з загрозою поширення коронавірусу.
Антимонопольний комітет України розпочне моніторити ситуацію з цінами для того, аби виявити порушників, які зловживають ситуацією в країні та штучно підвищують ціну.
На сьогодні необхідно забезпечити стабільність відпускних цін та недопустити їх спекулятивне підвищення!

Управління економічного розвитку
Роменської міської ради.

30.03.2020 в 14:53
Коментарів немає
 

Шановні мешканці м.Ромни!

В рамках розробки Стратегії розвитку громади (створеної навколо міста Ромни – Роменської об’єднаної територіальної громади) на 2020-2027 рр. проводимо опитування для визначення основних проблем, які, на Вашу думку, існують в громаді та перспектив розвитку на майбутнє.

Ваша думка для нас є важливою та обов’язково буде врахована при визначенні пріоритетних завдань та шляхів розвитку Роменської об‘єднаної територіальної громади!

Заздалегідь дякуємо за присвячений Вами для всієї громади час!

 
30.03.2020 в 14:45
Коментарів немає

За останній тиждень до міста повернулись додому багато громадян з-за кордону, які не дотримуються заходів самоізоляції. Про всі випадки просимо повідомляти Поліцію або залишати інформацію у повідомлені на сторінці Роменської міської ради для можливості проведення оперативних заходів.
Також, важливо, не залишайте без допомоги свої літніх одиноких сусідів, що потребують, як ніколи, сторонньої допомоги. Якщо не маєте змоги допомогти то також повідомляйте нам за телефоном
5 41 82

30.03.2020 в 14:43
Коментарів немає

Відповідно до рішення Міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, у Ромнах встановлено санітарно – карантинний пост. Розташований на в’їзду – виїзду з міста (вул. Київська).

На ньому будуть нести чергування працівники Національної поліції України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, медичні працівники.

Наголошуємо, що завдання вищевказаного посту не заборона в’їзду-виїзду у населений пункт області, а здійснення контролю за дотриманням карантинного режиму, виявлення людей з ознаками захворювання на коронавірус та надання їм необхідної медичної допомоги.

У водіїв та пасажирів транспортних засобів перевірятимуть температуру тіла, проводитимуть санітарний огляд транспортного засобу.

Водіям та пасажирам для безперешкодного пересування по території області необхідно мати при собі документи, що посвідчують особу та підтверджують проживання на відповідній території.

У разі, якщо людина не проживає, але працює в місті, необхідно мати при собі довідку з місця роботи.

Разом з тим, рекомендуємо суворо дотримуватись обмежувальних карантинних заходів і не виходити з дому без нагальної потреби.

 
30.03.2020 в 11:13
Коментарів немає

29 березня рятувальники МЦШР ДСНС України встановили намет на території Роменської ЦРЛ для облаштування тимчасового пункту прийому хворих першої хвилі.

В облаштованих пунктах лікарі зможуть провести первинний огляд людей та прийняти рішення щодо подальшої госпіталізації пацієнтів з коронавірусною хворобою COVID-19.

Загалом у взаємодії з територіальними органами Національної поліції та представниками закладів охорони здоров’я такі намети встановлюються в усіх областях України.

27.03.2020 в 15:46
Коментарів немає

На виконання  протокольного доручення № 6 позачергового засідання Сумської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 26.03.2020, з метою визначення рівня надзвичайної ситуації, пов’язаної з захворюванням на  гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2 26.03.2020 було проведене позачергове засідання засідання Міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

На комісії були розглянуті питання та прийняті відповідні рішення по наступним питанням:

Безпека святкування Великодня та проведення богослужінь в умовах поширення коронавірусу SARS-CoV-2.

Забазпечити здійснення перевезень працівників КНП «Роменська ЦРЛ» РМР під час карантину.

Міжрегіонального центру швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області, керівникам житлово-експлуатуючих організацій, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків продовжити проводити дезінфекції громадських місць, зупинок транспорту.

Вирішується питання про функціонування санітарно-карантинних постів у зв’язку з надзвичайною ситуацією, пов’язаною з захворюванням на  гостру респіраторну хворобу COVID-19.

 

27.03.2020 в 15:19
Коментарів немає

Станом на 27 березня 2020 року в Сумській області лабораторно підтверджено 5 випадків захворювань на COVID-19, в т.ч. померла жінка з Конотопського району, у якої тест ПЛР дав позитивний результат. Чотири інші особи у стабільному стані, захворювання наразі без ускладнень

З цих чотирьох осіб – 2 випадки підтверджено у найближчих контактних осіб померлої. Це жителі Конотопського району, які знаходяться на самоізоляції.

І два випадки захворювання на COVID-19 підтверджено у місті Суми, одна особа госпіталізована до КНП СОР «Сумська обласна інфекційна клінічна лікарня ім. З.Й.Красовицького», інша знаходиться на самоізоляції.

Стан усіх хворих стабільний, вони перебувають під медико-санітарним наглядом.

Під підозрою на COVID-19  в Сумській області 11 осіб, з них 8 – на самоізоляції, 3 – у закладах охорони здоров’я.

Місцевими органами влади, медичними працівниками спільно з представниками Національної поліції України визначаються усі контактні особи пацієнтів з встановленим діагнозом COVID-19.

Брифінг за участю головного інфекціоніста Сумської області Ірини Троцької щодо попередження поширення коронавірусу від 27.03.2020  ВІДЕО

За інформацією: Сумська обласна держадміністрація