Рекомендації для закладів роздрібної торгівлі на період карантину
На виконання протоколу № 10 засідання Кабінету Міністрів України від 23 березня 2020 року Виконавчий комітет Роменської міської ради доводить до відома суб’єктів господарювання Рекомендації для закладів роздрібної торгівлі на період карантину:
Керівники / власники, посадові особи закладів роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської і страхової діяльності незалежно від їх підпорядкування і форми власності, мають вжити низку профілактичних та протиепідемічних заходів для недопущення виникнення та поширення випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19:
- забезпечити наявність споживачів у торгівельному приміщенні із розрахунку 1 відвідувач на 10 кв. метрів площі торговельного (операційного) залу та заходи щодо дотримання санітарних норм, зокрема, інформувати відвідувачів про доцільність знаходження у торгівельних приміщеннях у засобах індивідуального захисту (медичних масках);
- забезпечити дотримання відстані не менше 1,5 метра між відвідувачами із встановленням спеціальних позначок (відміток, ліній тощо), які очікують дозволу на вхід до торгівельних приміщень та у чергах до кас;
- не здійснювати продаж незахищених продуктів харчування (дозволяти до продажу лише фасовані продукти та продукти в упаковці виробника);
- проводити роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
- забезпечити працівників, які мають найбільший контакт із відвідувачами, засобами індивідуального захисту (з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин)) та захисними рукавичками, провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок, рукавичок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил;
- забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають найбільший контакт із відвідувачами, на відстань як мінімум 1,5 метра, або встановити захисні екрани для захисту працівників;
- збільшити кратність (не рідше 2-х разів на добу) проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями – ручки дверей, стійки, торговельне обладнання, місця сидіння, раковини, тощо);
- дотримуватися нормативних показників мікроклімату, температури, вологості повітря та проводити наскрізне провітрювання приміщень;
- забезпечити проведення щоденної термометрії всіх працівників, не допускати до роботи осіб із ознаками інфекційного захворювання, проводити знезараження термометрів 70% розчином спирту;
- виділити приміщення для тимчасової ізоляції осіб із ознаками захворювання на гострі респіраторні інфекційні захворювання;
- у разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок заклад охорони здоров’я;
- забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, антисептики, одноразові рушники, серветки, контейнери для їх утилізації тощо);
- забезпечити заклади необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними опромінювачами, які можуть працювати в присутності людини, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо).
- забезпечити наявність у доступному для споживачів місці спиртовмісних антисептиків для вільного і безкоштовного використання персоналом та відвідувачами.
Разом з цим попереджаємо керівників, власників та посадових осіб всіх суб’єктів господарювання, підприємств, установ та організацій на території міста, діяльність яких передбачає прийом та обслуговування відвідувачів, про відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, правил та норм запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, яка встановлена статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статтею 325 Кримінального кодексу України.
Управління економічного розвитку міської ради