Торгівля овочами та фруктами під час карантинних обмежень

17.04.2020 в 09:13

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України надало роз’яснення щодо питань реалізації фруктів та овочів закладами роздрібної торгівлі харчовими продуктами під час дії карантинних обмежень.
За даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я на сьогоднішній день у світі відсутні будь-які докази того, що хвороба СОУШ-19 може передаватися через харчові продукти або пакувальний матеріал. Крім того, немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти та овочі.
Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі СОУШ-19, реалізація фруктів та овочів у закладах роздрібної торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує дотримання протиепідемічних вимог. Таким способами можуть бути:

1) реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника;
2) фасування фруктів та овочів продавцем у спеціально відведеному приміщенні або їх відпуск безпосередньо в торговельній залі через продавця, за умови:
– наявності у продавця особистої медичної книжки;
– використання продавцем засобів індивідуального захисту (маска, рукавички);
– пакування продавцем фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, пластикові контейнери тощо);
– дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем;
– забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у
торговельній залі.
3) реалізація нефасованих фруктів та овочів шляхом самообслуговування покупцями в торговельній залі, за умови:
– забезпечення доступу до місця (зони) торгівельного обслуговування лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту (маски);
– забезпечення покупців, за потреби, засобами індивідуального захисту (одноразовими рукавичками);
– забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
– забезпечення наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торговельній залі.

Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами повинні забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термообробки перед вживанням.
Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій.

Управління економічного розвитку

Всього коментарів: 0

Залишити коментар

Ваш email не буде опублікований.