Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19 в закладах громадського харчування, які забезпечують доставку їжі на замовлення

01.04.2020 в 15:57

Організація роботи закладу
 Проведення роз’яснювальної роботи з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;
 роздрукувати та/або оновити інформаційні постери та інструкції персоналу щодо техніки миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками;
 встановити щоденний внутрішній контроль стану здоров’я з вимірюванням температури ВСІХ працівників закладу, включаючи адміністрацію та допоміжний персонал. Уразі використання контактних термометрів забезпечити їх знезараження протиранням 70% розчином спирту етилового;
 КАТЕГОРИЧНО не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи. Бажано налагодити інформування працівниками про симптоми захворювання по телефону до початку роботи. Рекомендувати захворілим самоізоляцію вдома та звернення по телефону до сімейного лікаря;
 Оптимізувати виробничі процеси таким чином, щоб забезпечити дотримання дистанції між працівниками не менше 1,5 м з одночасним перебуванням в приміщенні не більше 10 осіб (5 м2 на одну особу) ;
 забезпечити та контролювати постійну наявність рідкого мила, спиртовмісних антисептичних засобів, одноразових паперових рушників для використання персоналом,
 рекомендувати дотримання маскового режиму з заміною кожні 2-3 години одноразових (або прасуванням марлевих 4 шарових). У разі використання масок багаторазового використання забезпечити їх щоденне прання з використанням традиційних миючих засобів
 забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу, для осіб, які проводять доставку харчових продуктів додатково 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин),
 провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок, рукавичок та встановити внутрішній контроль за дотриманням правил їх використання та утилізації;
 користуватися послугами постачальників харчових продуктів які зареєстровані як оператори ринку, мають відповідні дозвільні документи /впроваджені процедури, засновані на принципах НАССР, актуальні результати аудиту Компетентним органом (Держпродспоживслужба);
 Забезпечити дотримання вимог щодо приймання, умов зберігання та термінів реалізації продовольчої сировини та харчових продуктів відповідно до чинного законодавства України; основні процеси приготування та фасування страв проводити з використанням рукавичок.
 Забезпечити фасування страв що доставляються – в посуд (упаковку) одноразового використання, що має відповідні документи, які підтверджують безпечність для життя та здоров’я людей.
 забезпечити заклад транспортом для доставки харчових продуктів, який відповідає вимогам ст. 44 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
 оновити контактну інформацію про заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу при виникненні інфекційних хвороб та використовувати її в роботі, поширити серед працівників;
Дезінфекція, прибирання та утилізація
 забезпечити вологе прибирання з використанням миючих (не рідше 3 разів на добу та дезінфікуючих (в обідню перерву та в кінці зміни) засобів з дотриманням регламентованої експозиції деззасобу, ефективну роботу вентиляційного обладнання та раціональний режим провітрювання;
 проводити обробку поверхонь, місць контакту рук працівників (ручки дверей, місця сидіння, раковини, тощо) спиртовмісними дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції або іншими дозволеними деззасобами з дотриманням терміну експозиції;
 мінімізувати ручне миття посуду та інвентарю, за можливості, забезпечити ці процеси в посудомийних машинах при високих температурах;
 забезпечити окреме місце для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту та одноразового посуду, що використовується, в пластикові пакети, що закриваються;
 забезпечити знезараження (дезінфекцію) зібраних матеріалів та харчових відходів перед знешкодженням протягом або в кінці зміни.
Використання дезінфікуючих засобів
При проведенні дезінфекційних заходів необхідно використовувати дезінфекційні засоби, зареєстровані відповідно до законодавства (Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» ст.. 33,34 та Постанова Кабінету Міністрів України № 908).
Використання препаратів (приготування робочих дезрозчинів) здійснювати відповідно до Методичних рекомендацій, затверджених Міністерством охорони здоров’я України (враховувати об’єкти обробки, концентрацію препарату та термін експозиції).
 антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);
 препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо)
 для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби бажано таблетованих форм для забезпечення чіткого дозування препарату

Основні профілактичні індивідуальні заходи
 гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
 гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;
 утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);
 утримання від дотиків обличчя руками;
 у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідувань місць скупчень людей;
 використання медичної маски на роботі та в місцях громадського користування, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.

 
Всього коментарів: 0

Залишити коментар

Ваш email не буде опублікований.