Обговорили можливості функціонування ринку
Представники Виконавчого комітету Роменської міської ради у складі міського голови С.А. Салатуна, секретаря міської ради В.М. Мицика, заступника начальника управління економічного розвитку (УЕР) Р.В. Шкіль, начальника відділу розвитку підприємництва і споживчого ринку УЕР В.В. Христій та за участі начальника Роменського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби України (ГУ ДПСС) в Сумській області О.В. Ковальчука, директора ПОСС «Роменський ринок» В.В. Роздобудька, в.о. директора КП «Ільїнський ярмарок» Р.В. Ріпчанського здійснила комісійне обстеження щодо можливості функціонування ринку відповідно до постанови КМУ від 29 квітня 2020 р. № 313 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211». Постановою передбачено функціонування агропродовольчих ринків, які є операторами ринку харчових продуктів відповідно до Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, за умови дотримання протиепідемічних вимог до діяльності агропродовольчих ринків, встановлених головним державним санітарним лікарем України. У місті Ромни оператором ринку харчових продуктів є ПОСС «Роменський ринок».
Контроль за дотриманням агропродовольчими ринками встановлених протиепідемічних вимог на території міста покладено на Роменське міськрайонне управління ГУ ДПСС в Сумській області, до функцій якого належить надання дозволу на відкриття роботи ринку. Начальник Роменського міскрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби України в Сумській області О.В. Ковальчук повідомив, що відкриття агропродовольчого ринку в місті можливо виключно за умови виконання вимог, встановлених постановою головного державного санітарного лікаря від 27.04.2020 № 14 «Щодо протидії поширенню крона вірусної хвороби COVID-19 в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках».
За роз’ясненнями головного державного санітарного лікаря відкриття та роботу ринку щодня контролюватиме Держпродспоживслужба, дозвіл на відкриття ринку або заборону на відкриття здійснюватиме щоденно Держпродспоживслужба. Також здійснюватиметься постійне інспектування роботи ринку на протязі всього робочого часу.
Протиепідемічні вимоги до діяльності агропродовольчих ринків, встановлені головним державним санітарним лікарем України, включають:
• наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів;
• допуск працівників та відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (респіратора) та за умови проходження безконтактного температурного скринінгу;
• наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком;
• кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не більше одного на 10 кв. м торговельної площі;
• відстань між робочими місцями продавців – не менше трьох метрів;
• місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями та покупцями (з плівки або пластику);
• проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця в кінці кожного робочого дня;
• відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
• забезпечення постійного інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися, та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
• ринки зобов’язуються дотримуватися вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення COVID-19 та оперативного усунення порушень, забезпечити відповідний контроль.
Враховуючи викладене, виключено за умови виконання встановлених вимог можливо функціонування агропродовольчого ринку в місті.