ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ РЯТУЄ ЖИТТЯ

12.07.2022 в 08:34

Широка розповсюдженість, відсутність тенденції до зниження захворюваності ризик формування хронічних гастроентерологічних захворювань приділяє проблемі боротьби з гострими кишковими інфекціями високу соціальну значимість. Саме це визначає актуальність та пріоритетність розробки низки профілактичних заходів для попередження захворюваності.

Гострі кишкові інфекції –  це велика група гострих інфекційних захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту.

Незважаючи на різноманіття збудників, клінічна картина багатьох кишкових інфекцій має подібні ознаки.

– Захворювання починається з  підвищення температури тіла, погіршення самопочуття, появою млявості, неспокою, головного болю, запаморочення.  Погіршується апетит, з’являється нудота, може бути повторне блювання.

– Кишкові розлади характеризуються діареєю, болями в животі, здуттям живота і бурчанням кишечника.

Літні місяці – лідери  по харчових отруєннях. Висока вологість та спека – ідеальні умови для розмноження в їжі токсичних бактерій. При температурі + 25оС і вище одна бактерія здатна виробити більше ніж мільйон собі подібних усього за 1 годину, хоча для отруєння потрібно набагато менше. Не дивно, що «хіт –парад» небезпечної для отруєння їжі очолюють продукти з високим вмістом білка, який необхідний як будівельний матеріал для клітин нашого організму і  для підступних бактерій

Щоб уникнути харчових отруєнь пам’ятайте:

– Іноді спокуса  спробувати нову екзотичну страву або ласощі, які ви любите з дитинства, велика й нездоланна. Але якщо вигляд, запах або смак страви насторожує, краще від неї відмовитися;

– Не підпускайте до їжі мух. Вчені підрахували, що одна муха може перенести до 2 млн. бактерій;

– Будьте обережні з м’ясними напівфабрикатами та фаршем. Не прожарені як слід котлети та м’ясні рулети – джерело зараження хвороботворними вірусами та бактеріями.

– На перснях, браслетах,обручках можуть мешкати бактерії, тому перед приготуванням їжі бажано знімати прикраси, а руки ретельно помити;

– Звертайте увагу на дату виготовлення, термін та режим зберігання продуктів.

– Тим, хто мандрує на автомобілі, не слід брати в дорогу білкові та інші продукти, які швидко псуються, навіть, якщо для цього є спеціальна сумка-холодильник;

– У літню спеку краще відмовитися від напоїв з льоду, тому що невідомо з якої води був приготовлений цей лід;

– Уникайте купувати в супермаркетах готові салати на вагу з майонезом або сметаною. Не секрет, що далеко не всі магазини можуть похвалитися вимогливістю в питаннях зберігання «першої свіжості»;

– Групою ризику є ті, хто купує їжу на придорожніх базарах та стихійних ринках. А дині, кавуни, виноград – на узбіччі доріг;

– Якщо термін зберігання прострочений, продукт, продукт потрібно без жалю  викидати.

Будьте уважними до себе та своїх близьких.

Дотримуйтеся правил особистої гігієни та залишайтеся здоровими!

За повідомленням сектору охорони здоров’я

Всього коментарів: 0

Залишити коментар

Ваш email не буде опублікований.