НЕБЕЗПЕКА НІТРАТІВ У ПИТНІЙ ВОДІ
Від нітратного забруднення страждають грунтові води по всій території Україні, в тому числі населених пунктів Роменського району.
В цій статті ми поговоримо про питну воду – наскільки вона чиста і безпечна і що можна зробити, щоб вода в колодязях знову стала джерелом життя, а не смертельною небезпекою.
Одним з факторів, який робить з «живої води» «мертву» – є нітрати. Перевищення їх вмісту в складі води призводить до важких захворювань, зокрема до водно-нітратної метгемоглобінемії, яка є небезпечною особливо для дітей віком до трьох років і може стати причиною смерті.
Нітрати – це солі азотної кислоти, які і раніше надходили в організм людини і тварин, адже їх вміст у ґрунті є елементом мінерального живлення рослин. Сьогодні вони потрапляють у воду через надмірне використання і неправильного зберігання мінеральних та органічних добрив у сільському господарстві, через недостатньо очищених стічних вод, через недотримання санітарно гігієнічних норм при облаштуванні колодязів (адже відходи життєдіяльності тварин і людини містять значну кількість нітратів).
Нітрати швидко всмоктуються в шлунково-кишковий тракт, потрапляють в кров і розносяться по всьому організму. Коли дози перевищують допустимі норми, виникає гостре отруєння нітратами. Безпечної для людини дозою нітратів є 150-200 мг на добу, гранично допустимою – 500 мг, токсичною – понад 600 мг. Для дітей ці норми значно ніжче. Вчені довели: при постійному вживанні води з перевищеним вмістом нітратів згодом виникають такі захворювання, як рак шлунка, збільшення щитовидної залози, порушення функцій нервової та серцево-судинної систем, нітратна інтоксикація у вагітних жінок може спричини викидні і мертвонародження, а у чоловіків може бути однією з причин безпліддя. Крім того, сполуки азоту і нітратні іони належать до мутагенних речовин, які призводять до генетичних порушень. В організм людини нітрати найчастіше потрапляють з їжею і водою: з водою і овочами надходить від 75 до 90% від загальної кількості нітратів.
Найбільший вміст нітратів, що в десятки разів перевищує допустиму норму, спостерігається в питній воді з колодязів як громадського так і особистого користування.
Згідно даних лабораторних досліджень води колодязів громадського користування по Роменському району, проведених в 2022 році, 82,5% дослідженої води не відповідають нормативним актам по санітарно-хімічних показниках, в тому числі 56,1% по перевищенню нітратів та 21,9% по мікробіологічних показниках.
Не меншою проблемою забруднення об’єктів децентралізованого водопостачання є низька санітарно-гігієнічна культура населення. Традиційною відмічається ситуація, коли за кілька метрів від джерела питної води знаходяться гнойові ями, туалети, вигрібні ями, які забруднюють воду нітратами і хвороботворними бактеріями.
Якщо раніше населення чистило особисті колодязі щороку, то сьогодні це роблять буквально одиниці. Свій «внесок» у справу забруднення питної води вносить як особисте так і сільське господарство, які використовують агрохімікати, що містять нітратні сполуки.
Якщо в якості джерела водопостачання ви використовуєте колодязь важливо не забувати про прості правила профілактики, які допоможуть мінімізувати або виключити вміст нітратів у питній воді, а саме: розміщуйте колодязь якнайдалі від вбиральні і господарських будівель (не менше 20 м для особистого колодязя) та вище від джерела забруднення; територію поблизу колодязя необхідно утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку; не розбивайте грядки поблизу джерела водопостачання; правильно використовуйте добрива на ділянці, не допускаючи їх «передозування»; організуйте над колодязем кришку або навіс – це допоможе уникнути механічних забруднень.
Дотримуючись цих простих правил, ви захистите воду від забруднення і збережете своє здоров’я.
За повідомленням Держпродспоживслужби
Головного управління в Сумській області
Роменське управління