ДІЇ В ЗАКЛАДАХ ТОРГІВЛІ ХАРЧОВИМИ ПРОДУКТАМИ ПРИ МОЖЛИВИХ ВІДКЛЮЧЕННЯХ СВІТЛА
Наразі, через масовані атаки, що здійснює російська федерація по енергосистемі України відбуваються відключення систем електропостачання, що становить певний ризик при обігу харчових продуктів, тому операторам ринку необхідно створити належні умови для зберігання продукції особливо тієї, яка потребує дотримання спеціального температурного режиму.
Для збереження якості продукції суб’єктам господарювання необхідно впровадити комплексні рішення.
Основними викликами для закладів торгівлі харчовими продуктами є:
– Порушення температурного режиму зберігання: відсутність електроенергії на тривалий час призводить до зупинки холодильних і морозильних установок. Це порушує умови зберігання, що загрожує псуванням продукції;
– втрата продукції: через неможливість підтримувати потрібну температуру готової продукції при реалізації в торгівельних закладах, продукти харчування можуть бути зіпсовані;
– дотримання стандартів безпечності: навіть під час блекаутів оператори ринку, що здійснюють реалізацію харчових продуктів зобов’язані забезпечувати належні умови, щоб продукти залишалися безпечними для споживання. У разі порушення температурних режимів такі продукти не підлягають подальшій реалізації.
Заходи, які необхідно вжити для забезпечення безперервності:
Для мінімізації ризиків та адаптації до умов блекауту оператори ринку з реалізації харчових продуктів впроваджують такі рішення:
– генератори та альтернативні джерела живлення: більшість операторів ринку встановлюють дизельні чи бензинові генератори, щоб забезпечити безперервне енергопостачання ключових складових у забезпечені температурного режиму при реалізації харчових продуктів, зокрема холодильного обладнання;
– посилений контроль за умовами зберігання: під час відключень електроенергії оператори ринку постійно контролюють температуру в холодильниках і морозильних камерах. Використання термометрів допомагає визначити, чи залишається продукція безпечною;
– зменшення обсягів реалізації: під час масованих блекаутів оператори ринку можуть тимчасово скорочувати обсяги реалізації швидкопсувної продукції, наприклад, свіжоморожені риба, м’ясо, щоб уникнути втрат продукції при неможливості її збереження;
– дотримання санітарних норм: забезпечення гігієни персоналу та дезінфекції робочих поверхонь, які контактують з харчовими продуктами.
Роменське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, наголошує про обов’язки операторів ринку харчових продуктів щодо дотримання законодавства про харчові продукти, зокрема, в частині дотримання температурного режиму під час реалізації, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів.
За повідомленням Роменського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області




