19 СЕРПНЯ — ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ ПАСІЧНИКА: СВЯТО ПРАЦЬОВИТИХ БДЖОЛЯРІВ

19.08.2025 в 06:00

19 серпня бджолярі відзначають своє професійне свято – День пасічника в Україні. Цю дату встановлено Указом Президента у 1997 році. 

Бджільництво у світі – дуже розвинена галузь. І це логічно – у більшості країн світу мед є неодмінною складовою щоденного раціону кожної сім’ї. Віск, прополіс, маточне молочко, бджолина отрута та інші продукти бджільництва вже давно широко застосовуються у косметології, фармації.

Бджоли почали виробляти мед близько 3 мільйонів років тому, це припущення було зроблено вченими завдяки датуванню однієї знайденої скам’янілої соти. Люди стали вживати його близько 15 000 років тому. Таку гіпотезу висунули, коли в Валенсії (Іспанія), були виявлені стародавні печерні малюнки, на яких була зображена людська фігура, що збирає мед з вулика.

Мед – продукт вічності. Він має один з найвищих показників зберігання серед харчових продуктів. Мед дуже корисний для здоров’я і це помітили давно. Оскільки речовина настільки негостинна для бактерій, її часто використовували для захисту від інфекції при порізах і опіках. 

Типовий вулик може виробляти від 13,6 до 45,35 кг меду на рік. В середньому, медова бджола виробляє 1/12 чайної ложки меду протягом свого життя. Аромат меду визначається джерелом нектару, з якого він виготовлений. Мед липи тонкий, гречаний мед терпкий та пряний, а евкаліптовий мед має ментоловий присмак. Але далеко не всі бджоли можуть робити його. На Землі налічується 20 000 видів бджіл, і лише невелика їх частина робить мед.

ПРО БДЖІЛ

  • Бджола може продовжити своє життя на 5-6 років. Правда, у виняткових випадках, заради збереження сім’ї.
  • У бджіл дуже добре розвинений нюх. Вони здатні відчути запах квітів за кілометр від себе.
  • До вулика бджоли «доносять» нектару в кілька разів менше, ніж зібрано, оскільки під час роботи частину вони з’їдають самі.
  • Карл фон Фріш був нагороджений Нобелівською премією 1973 року за розшифровку «танцю бджіл», рухів, які виконують комахи, щоб сповістити решту бджіл про координати та відстань до джерела пилку.
  • Повертаючись до вулика, бджола створює особливі вібрації, які й передають інформацію про розташування їжі щодо положення сонця.
  • Колонія бджіл складається з 20 000 – 60 000 медоносних бджіл і однієї бджолиної матки.
  • У бджіл по п’ять очей, і через особливості свого зору вони найкраще бачать квіти синього, білого і жовтого кольорів.
  • Геном бджоли медоносної містить понад 300 мільйонів пар ДНК. Їх вік згідно з дослідженнями геному становить близько 300000 років.

ПРО БДЖІЛЬНИЦТВО

  • «Приручення» бджіл почалося понад 7 тисяч років тому, коли людина почала будувати для них перші житла.
  • У давнину бджоли жили в дуплах дерев (бортах), тому на Київській Русі збирачів меду називали бортниками.
  • Прорив у бджільництві здійснив І. Прокопович, який вважається його засновником. У 1814 роцівін збудував перший вулик зі знімними рамками.
  • Як показали знахідки археологів, стародавнім єгиптянам бджільництво було відомо ще близько семи тисяч років тому. Але використовували вони цей продукт не лише в їжу, але й бальзамування. А ще відомо, що римляни й греки використовували мед для консервування свіжого м’яса.
  • Бджільництво зародилося в Південній Азії. Саме там учені знаходять перші згадки про нього.

 ПРО МЕД

  • Мед підвищує захисні функції організму. Адже в його склад входить мало не половина таблиці Менделєєва: залізо, марганець, мідь, кальцій, хлор, двоокис кремнію, алюміній, фосфор, магній, натрій.
  • Найдорожчий мед видобувається в печері Сарікаір, що біля міста Артвін (Турція), на глибині 1800 метрів. 1 кілограм цього меду коштує 6800 доларів США.
  • Мед має прекрасні консервувальні властивості. У давньоєгипетських пірамідах під час археологічних розкопок були знайдені амфори з медом, який не втратив не тільки поживних властивостей, але й смак і колір. Його хімічний склад теж майже не змінився.
  • У стародавньому світі (особливо в Єгипті, Греції та Римі) мед використовувався у якості валюти нарівні з золотими монетами. Це свідчить про те, що тоді мед був досить дефіцитним продуктом, і далеко не кожна людина мала змогу його придбати.
  • Існують отруйні сорти меду. Їх отримують з нектару отруйних рослин. Такий мед називають п’яним і його ні в якому разі не використовують в їжу.

Бути бджолярем – це значить, стати трохи бджолою, такою ж працьовитою й неспокійною. І це не просто красиві слова, клопоту у пасічника дійсно багато. Бджоляр повинен весь час піклуватися про здоров’я й комфорт своїх маленьких працівників, а ця праця не з легких. Тому сьогодні ми вітаємо й дякуємо людей, чиї руки пахнуть медом.

За повідомленням відділу з питань внутрішньої політики

Всього коментарів: 0

Залишити коментар

Ваш email не буде опублікований.